Backpack Surprise

Det beste av to ting; gå på folkehøgskole og å bruke 2 måneder på å reise verden rundt! Verden er vårt klasserom og du er med på å skreddersy en to måneder lang reise. 

Backpack Surprise006
Reiser
 • Reis i 60 dager
 • Planlegg turen
 • Møt andre kulturer
 • Gjør en forskjell
 • Se verden

Vi reiser for å se og oppleve verden og for å møte nye mennesker som har et annet innhold i sin ryggsekk, som andre erfaringer, kulturer og bakgrunner, enn det vi selv har. Gjennom møte med andre kan vi lære mer om blant annet tradisjoner, kulturer og få en annen forståelse om det som skjer i verden. Vi har som mål å lage en tur med mer mening enn bare å se turiststedene.

Backpack Surprise013
Bærekraft
 • Dere velger prosjekter
 • Menneskerettigheter
 • Arbeid med dyr
 • Klima & miljø
 • Kultur

FN sine bærekraftsmål er sammen med menneskerettighetene rammen for turene våre. Vi bruker en del av tiden på reise til å arbeide som frivillige på prosjekter relatert til disse. Det kan være mye forskjellig. Vi jobber med barn, miljø, HIV/Aids prosjekter og med kvinners situasjon i ulike verdensdeler. Vår liste over samarbeidspartnere er lang.

Backpack Surprise008
Surprise
 • Teambuilding
 • Personlig utvikling
 • Langsomt friluftsliv
 • Gøy, utfordrende og spennende
 • Expect the unexpected

Surprisene du møter på skolen er utfordringer som du eller gruppa di skal løse. De kan være 1 time eller kanskje 10 dager lange. Surprisene krydrer hverdagen din med uventede hendelser, lærer deg å mestre nye og uventede situasjoner, sveiser gruppa sammen, gjør dere godt kjent med hverandre og er med på å legge mye av grunnlaget for å reise på tur sammen i flere måneder.

Nord-Norge på sitt beste
 • Nordlys
 • Fjord og fjell
 • Storslagen natur
 • Kule nordlendinger
 • Værskifter

Opplev Nord-Norge på sitt beste. Ligg i hengekøya di under åpen himmel mens du hører på favorittlåten og ser på nordlyset dansende over deg. Lag mat ute og varm deg ved bålet sammen med likesinnede mennesker og skap vennskap som kommer til å vare lenge. På Backpack Surpise er det også viktig for oss at du får bli kjent med stedet der du bor, nemlig nydelige Nord-Norge!

Dette er linja for deg som liker selvstendighet, samarbeid og tåler at ryggsekken er det mest stabile punktet i hverdagen.

Vi bruker høsten på å planlegge den lange reisen. Vi gir deg også en del surpriser. Det er utfordringer som kommer plutselig, og som skal utfordre noen grenser, samt bygge teamet du er en del av.

Fortsatt usikker på om du skal velge et folkehøgskoleår eller en reise jorda rundt?

Velg begge!

Du vil også være med å jobbe som frivillig på ulike prosjekter rundt om i verden som faller innenfor rammene til FNs bærekraftsmål.

Mats Holberg
Opplevelser som man får av å være elev på Backpack Surprise setter seg som støpt. Når man lever ut flere av sine drømmer så vil man bare fortsette. Man vil fortsette å gjøre det man selv vil i livet, ikke det andre vil at man skal gjøre. Både reisen og skolen har rett og slett satt dype spor i meg og forandret meg for resten av livet.
Mats Holberg
Elev 2018/2019

- Ryggsekk (60 - 80 L) 

- Dagstursekk (20 - 40 L)

- Sovepose (Vinter)

- Lakenpose (Silke)

- Liggeunderlag 

- Godt fottøy. (Til aktivitet på skolen og på linja trenger du fjellstøvler og treningssko. For    reisen bør du vurdere gode sandaler)

- Yttertøy

- Regntøy

- Vindtette klær

- Lue, votter 

- Skjerf/fullhals

- Treningstøy 

- Ullstrømper 

- Ullundertøy

- Ullgenser

- Thermos

- Vannflaske

- Hodelykt

- Turkniv

- Tur-fat/kopp/bestikk

- Solbriller 

 

Du trenger dette utstyret rett etter skolestart, så ta det med når du kommer. Du kan sende utstyr i posten. Husk å merk pakken med ditt eget navn. Det kan også være kjekt med fotoutstyr, bærbar PC (som vi bruker en del til reiseplanleggingen) og skiutstyr (det kan du også ta med etter du har vært hjemme på høstferie). Vi lager lister for nødvendig utstyr for den store reisen i felleskap, men begynn gjerne å tenke på om det er noe du kan sette på ønskelisten til jul… 

Vi snakker mer om utstyret vi trenger på reisen senere. Om du vil ha råd, send oss en e-post, så skal vi se om vi kan hjelpe deg.

Ta gjerne kontakt direkte med en av lærerne på Backpack Surprise.

Difteri, stivkrampe og polio: Sjekk om de fortsatt er aktive. Du må være oppdatert på disse før skolestart. De må ikke være eldre enn ti år når reisen er over. Er de inaktive, må du revaksineres.

Meslinger, kusma og røde hunder: Har du fått to doser, er denne livslang. Enkelte land krever at du har denne vaksinen. Hvis du ikke har to doser, må du ta den. Gjør det før skolestart.

Tyfoid: Denne bør du ta den før du kommer til skolen. 

Tyfoidvaksinen gis ofte som tabletter.

BCG: Om du har den, er den livslang. Om du ikke har den, ta den før skolestart om mulig. Den har tidligere vært en del av det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet, men kan være vanskelig å få tak i etter at den ble tatt ut av programmet.

Hepatitt: Hep. A og B må være dekket. De kan tas som separate vaksiner, men vi anbefaler Twinrix, som dekker begge. Du må minimum ha tatt første dose (av 3) før du kommer til skolen.

Gulfeber: Reiserutene blir oftest slik at de inkluderer områder der det er pliktig med gulfeber vaksine. Dersom du har denne må du ta med deg godkjent internasjonalt sertifikat på gyldig vaksine til skolestart. Dersom du ikke har den, ber vi deg om å ta vaksinen før skolestart.

Det er viktig at du er oppdatert på disse vaksinene. Det kan tenkes at du må ta andre vaksiner i løpet av høsten – avhengig av reiserutene. Noen vaksiner kan ikke tas tett innpå andre, og du kan få for dårlig tid til å ta de du trenger. Noen ganger gir de lokale vaksinekontorene andre råd enn dette. Da følger du rådene vi gir her! Du må dokumentere alle vaksiner ovenfor skolen og helsepersonell vi involverer. Ta med alle aktuelle dokumenter til skolestart. Har du ikke dokumentasjon, får du det på helsestasjonen i din hjemkommune. Om du ikke kan/vil ta vaksiner, må du ta kontakt med skolen før skolestart.

Bilder fra turene våre
Øyvind Hanssen
Lærer Backpack Surprise
Øyvind Hanssen

Øyvind har hovedansvaret for Backpack Surprise linja. Han er utdanna geograf og kan alle land i verden på rams og har selv besøkt en hel del av dem. Han er også lærer på valgfag Foto og kjører gjerne rundt i timevis for å ta bilder, spesielt av dyr. Når han ikke har ville dyr i kikkerten ser han gjerne på kattevideoer på YouTube mens han koser seg med en kald cola.