Håndverk & Friluftsliv

Håndverk & Friluftsliv er den perfekte linje for deg som vil lære å snekre og samtidig oppleve råskapen og roen som du kun finner her i nord. Du er selv med på å velge aktiviteter og prosjekter, men med større frihet kommer også større ansvar. Er du klar for mer ansvar? Mer selvstendighet? Oppleve mestring og å være en del av et godt miljø? Her får du garantert lærdom og minner for livet!

Håndverk Friluftsliv Nord Norge010
Håndverk
 • Snekring: Møbler og større konstruksjoner
 • Verktøy: Håndtering og vedlikehold
 • Et stort, og flere mindre prosjekter
Håndverk Friluftsliv Nord Norge001
Friluftsliv
 • Kano, kajakk og packraft
 • Overnatting ute hele året
 • Bål: Fyring og matlaging
 • Fiske: Innsjø, hav og is
 • Safari: Ørn og hval 
Håndverk Friluftsliv Nord Norge012
Kosthold & Trening
 • Kropp og helse
 • Trening; Planlegging, gjennomføring og evaluering
 • Ballspill, styrketrening & ski
Håndverk Friluftsliv Nord Norge011
Muligheter & Reise
 • For å ha med egen hund
 • For å ta båtførerprøven
 • For å ta jegerprøven
 • For å bestemme destinasjon for den årlige reisen

Å skape noe med hendene er en fantastisk opplevelse. Gå fra en liten og fjern idé til et ferdig produkt! Lage noe unikt, bruke tid til hjelp, lukte treverk, unngå å gi opp når man møter motgang. For så å kjenne en enorm mestring og stolthet over det du har fått til!

Det første prosjektet på Håndverk & Friluftsliv er å lage sin egen kniv. Denne kniven blir et viktig verktøy i året som kommer. I begynnelsen av året bruker vi mye tid ute og Gapahuken blir et av våre samlingssteder. Her praktiserer vi det Lars Monsen omtaler som "båling". Du vil lære deg å lage gode bål og du vil lære deg å lage god mat på bålet. Vi har mange gode fiskevann rundt skolen og hva er vell bedre enn nyfisket fjellørret? Har du forresten sovet under åpen himmel? Sett stjernene skinne så skarpt at de neste blender deg og kjent hvordan roen i skogen legger seg. Første natten er ofte kald og skummel - og du sover lite, kanskje ingenting. Men med trening vil du kanskje elske det. 

Vi bruker også mye tid i begynnelsen på å bli kjent med hverandre, elevene på de andre linjene, skolen og nærområdet rundt skolen. Spørsmål det er fint å tenke på er; hva liker du å gjøre? Hvilke mål har du? Hva drømmer du om? Avhengig av hva gruppen liker og har som målsetting begynner vi planleggingen av årets store prosjekt. Eksempler på store prosjekter er; restaurering av båt, bygging av møbler, sykle til Nordkapp, utvikle en liten bedrift, lage en skatepark, lage en hinderløype, m.m. Her er mulighetene mange. Har du noen forslag?      

Ettersom skolen ligger et nordnorsk steinkast unna Lofoten må vi utforske dette området også. Og hva er vell bedre enn ørn-, fugl- og hvalsafari med båt. Kanskje klarer vi å fiske noen skikkelig sværinger også. I Lofoten er det også fantastiske turmuligheter og disse må utforskes. Vi avslutter den første Lofot-turen med å forsøke å løse en av gåtene på Svolvær Escape Room. 

Etter høstferien begynner vi med å delta på et ukes-kurs i Klassisk Møbelsnekring på Hjerleid Håndverksskole. Det er en skole som har spesialisert seg på trevirke og vi reiser forhåpentligvis fornøyde og inspirerte nordover. Tilbake på Evenskjer fortsetter vi med planleggingen av årets prosjekt og den store reisen. Begge prosjektene krever at vi setter gode, gjennomførbare mål og at vi finner motivasjon for å stå løpet helt ut. 

Utover høsten og tidlig vår bruker vi tiden på håndverks-prosjekter og variert friluftsliv. For de som ønsker blir det også mulighet for å ta båtførerprøven når mørketiden kommer. Og når snøen først kommer skal du ikke se bort i fra at vi prøver oss i Narvikfjellet Skisenter. Er du klar for det? Hvis du ikke er det, så blir du kanskje det. For det er helt sikkert at dette året vil endre deg og hvordan du ser på verden. 

Vi sees!

Emma Stefanussen
Livet på folkehøgskolen Nord-Norge er veldig gøy. Først er det en brå overgang, så blir du vant til det, så kommer høstferien og du savner du det! På folkehøgskole er det plass til indre refleksjon og finne ut av hva du liker. For min del er jeg roligere enn noen gang. Med kombinasjonen håndverk og friluftsliv lærer vi praktiske ferdigheter og skaper noe unikt og noe vi er stolt av. I friluftsliv delen er vi masse ute og opplever Nord-Norge på sitt vakreste.
Emma Stefanussen
Elev
Hussein Ali Alrafih
Det var en miljøterapeut på opplæringssenteret i Hammerfest som anbefalte meg Folkehøgskolen Nord-Norge. Hun sa det var et fint sted å lære norsk uten å være i et klasserom. Allerede første dagen fikk jeg ny energi og nå føler jeg at vi på linjen er som en familie. Selv om vi er uenige så betyr de utrolig mye for meg. Også liker jeg veldig godt å lære praktiske ting. Jeg blir stolt av meg selv og alle heier på meg. Jeg vil bli ambulansesjåfør og dette er et kjempe bra første steg!
Hussein Ali Alrafih
Elev
Jean Phillip Svartdahl
Lærer
Jean Phillip Svartdahl

Denne fransk-kanadiske nordmannen elsker alt som er nytt og ukjent. Han står på ski, kiter, går ofte i fjellet og liker godt å jobbe med treverk. Jean Philip er utdannet lærer og har ryggsekken full av spennende historier; som da han var munk i Laos, jobbet som cowboy i Australia eller når han syklet fra India til Norge! Selv om denne eventyreren har reist MYE og bodd i en van i flere år, har han fortsatt føttene godt plantet på jorda, han er snill, omtenksom og han ser den enkelte.