Nord-Norge på Kryss og Tvers

Nord-Norge på Kryss og Tvers er linja for deg som vil gå de stedene ingen andre går. Du får teste deg selv på lengre ekspedisjoner både høst og vinter og høye fjellturer. Vi padler kajakk i eksotiske omgivelser og står på ski mens nordlyset danser over himmelen og lyser opp mørketida. Ellers står nord norske kulturopplevelser på agendaen, vi fisker ekte lofottorsk og kommer tett på reindriften. Er du klar for et år i ville, vakre nord? 

Explore Nord Norge019
Friluftsliv

· Telt

· Bål

· Snøhule/bivuakk

· Fjellturer

· Kart & Kompass

Explore Nord Norge009
Kryss

· Ukelange ekspedisjoner

· Topptur

· Turplanlegging

· Skredkurs

· Brevandring

Explore Nord Norge011
Tvers

· Lofotfiske

· Kystkultur

· Utsikter

· Road trip

· Ukjente perler

Explore Nord Norge017
Folkehøgskolen Nord-Norge

· Nordlys

· Solodøgn

· Utfordre deg selv

· Selvutvikling

· Til stede i naturen

Underveis vil du få god opplæring i friluftslivets mange små triks, og vi vil gjøre deg trygg på å kunne ferdes i naturen. Du vil få innsikt i hvordan planlegge ekspedisjoner, lage god turmat, orientere med kart og kompass, lære om skred, og mye mye mer. 

Ekspedisjonene våre er overkommelige, men lange nok til at du føler at vi virkelig har vært ute. Du skal selv være med å planlegge, se på kart og legge opp ruta. Pakke sekken og leve med det du bærer med deg. Frihet! 

I tillegg vil du få delta på lofotfiske, og med det få innblikk i hvilken overflod naturen kan gi oss hvis vi bare passer på den. For naturen er rik her nord. Det vil vi merke på alle turene våre. Fra rypa i fjellet til hvalen i havet, vi vil treffe på mye i løpet av året. 

Det er ikke til å legge skjul på at Nord-Norge er en lang landsdel. Og når vi skal oppleve brevandring i Nordland, Nordkapp i Finnmark, og mye imellom. Da blir det noen dager med road trips. Og de skal vi utnytte til å stoppe der få andre stopper. Og ta den fantastiske omveien som nesten ingen andre tar. For vi skal oppleve Nord-Norge! 

Utstyr du trenger 

- Turjakke og turbukse, også kalt skallbekledning, vanntett. (gore-tex eller lignende) 

- Fjell/tursko, minimum “halvhøye”. (dvs de skal minst gå over ankelkulen din.) 

- Ullundertøy, overdel og underdel. (2 sett) 

- Ullsokker, flere par. 

- Lue/votter/hansker tilpasset årstidene. 

- Fleecegenser/ullgenser som mellomlag. 

- Turbukse “lett” (bomull eller softshell for litt varmere dager) 

- Dagstursekk ca 35-40L 

- Storsekk minimum 70L 

- Sovpose “3-Sesongs” 

- Liggeunderlag (Gjerne med luft) 

- Jervenduk/vindsekk 

- Hodelykt 

- Førstehjelpskit 

- Kniv  

- Matboks, turfat, turkopp og turbestikk 

- Kompass 

- Kartmappe 

- Vanntette pakkposer 

- Fjellski/staver/sko/feller 

Ut over dette ønsker kanskje flere å ha med seg ting som ikke står nevnt her, for eksempel fiskestang, turøks, kartmappe etc. Og det må dere gjerne ha med, hva enn det måtte være. Har dere noe dere bruker å ha i sekken, som dere vil ha i sekken når vi er på tur, er det helt opp til dere. Denne lista er bare minimumskravet. 

Vi vil også snakke om vinterutstyr, slik som tur/fjellski og dunjakker, underveis på høsten. Dette er ikke noe vi trenger før etter høstferien uansett. Hvis noen skal kjøre/bli kjørt hit til skolestart kan det selvfølgelig være lurt å ta med store ting som ski da. 

Det oppfordres til å kjøpe utstyr brukt, enten via finn.no, facebook-grupper eller fretex. Det trenger ikke å være nytt og dyrt for å fungere! 

Ved spørsmål om utstyr eller året som venter, ikke nøl med å ringe, sende en mail eller bare en sms til læreren. Du skal få svar! Dette gjelder spesielt hvis du må kjøpe deg noe på lista, eller er usikker på om det utstyret du har er godt nok. Mange lurer, for eksempel på om soveposen er varm nok eller om sekken er stor nok. Noe utstyr er veldig individuelt! 

Sverre Haugland
Lærer Nord-Norge på Kryss og Tvers
Sverre Haugland

Med massevis av turerfaring, en ekstra stor lidenskap for nordnorsk natur og full av sprell og gøyale utfordringer tar han elevene med ut på eventyr man sent vil glemme!