Vann & Villmark

Denne linja gir deg unike naturopplevelser i Lofoten, på Senja og andre kremplasser i Nord-Norge. I tillegg planlegger du også tur til en jungel i Peru

Har du drømt om å sove under nordlyset, eller å se sola stå opp mens du står på en alpin fjelltopp 1000 m.o.h.? Kanskje er det akkurat du som drar storørreten opp fra vannet og får skryteretten? Maten lager vi på primus eller aller best, på bålet! Vi padler kano, packraft, SUP og kajakk, går i grotter, vandrer i fjellheimen og går på topptur. Hva med å prøve lofotfiske fra en lokal sjark?

Hovedfagsturen går til Peru. Hva med å ta aktiv del i arbeidet om å redde utrydningstruede dyrearter?  Fulgt opp med elvepadling i et tropisk elvedelta? Kontrastene blir store, og opplevelsene enda større!

Hva gjør planeten vår spesiell? Hvorfor er det et slikt mangfold av arter akkurat her? Svaret er vann! Og vannet skal vi følge gjennom hele året. Stille vann, brusende vann, fossefall, regn, snø, is. Tropisk varmt vann og iskaldt arktisk vann. Hull i isen i Nord-Norge og ukjente elveløp i Amazonas. 

Vann Villmark Nord Norge001

"Året på Vann og Villmark består av mange fine turer. I år har vi vært i Lofoten og surfet, hoppet i strikk, vi har vært på hvalsafari, packrafta i forskjellige elveløp og prøvd hundekjøring på Svalbard"

Jenny Hovland gikk på Vann og Villmark skoleåret 19/20 og er strålende fornøyd med året:

"En stor del av linjetiden går til overnatting i telt/ lavvo. Dette har gjort oss både trygge og erfarne på friluftslivet samtidig som det bygger et trygt og gemyttlig klassemiljø. Å bruke så mye tid sammen med medelever har drillet oss alle på å fungere i et fellesskap. Å lytte, å hjelpe og å rådføre andre er erfaringer vi tar med oss videre. I tillegg er nivået på hvor erfaren man er når man starter varierende. Derfor har vi også måtte lære å ta i mot veiledning. Å kunne lære medelever på denne måten gir oss masse kunnskap vi ikke ville vært foruten. Å være en del av et fellesskap og en hverdag som består av å ta del av hverandres utvikling er en av de fineste tingene folkehøgskole-opplevelsen byr på."

- Turjakke og turbukse, også kalt skallbekledning, vanntett. (gore-tex eller lignende)

- Fjell/tursko, minimum “halvhøye”. (dvs de skal minst gå over ankelkulen din.)

- Ullundertøy, overdel og underdel. (2 sett)

- Ullsokker, flere par.

- Lue/votter/hansker tilpasset årstidene.

- Fleecegenser/ullgenser som mellomlag.

- Turbukse “lett” (bomull eller softshell for litt varmere dager)

- Dagstursekk ca 40L

- Storsekk minimum 60L

- Sovpose “3-Sesongs”

- Liggeunderlag

- Jervenduk e. l.

- Hodelykt

- Førstehjelpskit

- Kniv

- Matboks, turfat, turkopp og turbestikk

- Kompass

- Vanntette pakkposer

Ut over dette ønsker kanskje flere å ha med seg ting som ikke står nevnt her, for eksempel fiskestang, turøks, kartmappe etc. Og det må dere gjerne ha med, hva enn det måtte være. Har dere noe dere bruker å ha i sekken, som dere vil ha i sekken når vi er på tur, er det helt opp til dere. Denne lista er bare minimumskravet.

Vi vil også snakke om vinterutstyr, slik som tur/fjellski og dunjakker, underveis på høsten. Dette er ikke noe vi trenger før etter høstferien uansett. Hvis noen skal kjøre/bli kjørt hit til skolestart kan det selvfølgelig være lurt å ta med store ting som ski da.

Jeg vil videre oppfordre til å kjøpe utstyr brukt, enten via finn.no, facebook-grupper eller fretex. Det trenger ikke å være nytt og dyrt for å fungere!

Ved spørsmål om utstyr eller året som venter, ikke nøl med å ringe, sende en mail eller bare en sms til læreren. Du skal få svar! Dette gjelder spesielt hvis du må kjøpe deg noe på lista, eller er usikker på om det utstyret du har er godt nok. Mange lurer, for eksempel på om soveposen er varm nok eller om sekken er stor nok. Noe utstyr er veldig individuelt!

Et år på Vann og Villmark koster minimum kr. 120.000,-. Dette dekker:

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Bad på gangen
  • Studietur: Vesterålen - reindrift
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: Peru
  • Internett
  • Vaskemaskin

Kostnader til personlig utstyr du trenger på linja, hjemreiser og lommepenger må du dekke selv. 

Sverre Haugland
Lærer Vann og Villmark
Sverre Haugland

Sverre er villmannen bak Vann & Villmark. Med massevis av turerfaring, en ekstra stor lidenskap for nordnorsk natur og for det meste godt humør tar han elevene sine med seg ut i den rå nordnorske villmarka. Sverre har ikke skapt naturen i Nord-Norge, men man skulle av og til tro det fordi han kjenner den like godt som sin egen bukselomme! Han elsker å finne på mye sprell og artige utfordringer for elevene.